RebelSports - Av gamblers för gamblers
Användarnamn:
Lösenord:
Kom ihåg inloggning
Glömt lösenord? Ny användare?
SveaAffiliates advert
  Huvudmeny  
  Hem

Forum
Shoutbox

Sportnyheter
StatFox
 
 
  Senaste 10 inläggen  
   
 
  Scoreboard  
 
NHL MLB
 
 
 
News Archive
 
Eurovision 2016
 
News Archive
  Efter kontroverserna kring den amerikanska college footbollen och dess rankingsystem, Bowl Championship Series (BCS), så välkommnar vi tre veckor av March Madness i College Basketen.

March Madness är alla turneringars Moder. Detta är turneringen med ett riktigt slutspelsformat, där vi får en definitiv mästare. I samma tradition som SuperBowl som blivit något av en "spelarnas helgdag" i USA med sin enorma dragningskraft, så är March Madness precis så populär, det är en tre veckor lång orgie i spelande som får den mest trumpne bookmaker att le. En nyligen genomförd undersökning av FBI visar att den totala omsättningen, med lokala bookies, internet och Vegas är uppe på 5 miljarder dollar och är stigande.

För att framgångsrikt spela på turneringen krävs en heldel skicklighet och tålamod för att ta sig igenom de spaltmeter med information och stats som finns ute på nätet och som gör det möjligt för dig att ta ut vinnare mot spreadsen. (dvs ATS)

Mycket få spelare har det rätta virket när det gäller att betta på March Madness, för tillskillnad från den amerikanska college fotbollen som domineras av ett 10-tal stora skolor, så finns det i college basketen en hel del mindre skolor med starka basketprogram som kan gå långt i turneringen. Att hålla reda på dessa skolor kräver en heldel inte bara för oss spelare utan även för bookmakers. Det i sin tur leder till att många spelare vänder sig till touts och sportservicear som säljer "banker/locks" eller udda trender och vinklar som många gånger är helt värdelösa.

Men det finns hopp, det gäller att hålla sig till de grundläggande principerna när man ska ta ut vinnare ATS (against the spread). En erfaren spelare vet detta och han vet också att det är meningslöst att leta efter en "säker" vinnare eller "bank". Det beteendet är bara för förlorare.

De vinnande strategierna bygger på att observera och analysera ett flertal variabler.

Att kartlägga ATS vinnare per conference kan vara en ganska enkel men viktigt del, och det är lätt att få tag i den infon (t ex RebelSports stats i huvudmenyn). Lag som visar på ett ATS rec som är bättre än genomsnittet är något som "svenssontipparen" ofta förbiser, det är vanligt att de topseedade lagen i turneringen har en betydligt högre SU rec (straight up) än vad man har mot handikapp, ATS. Att kunna hitta dessa lag som kanske inte har ett så bra SU rec men som ofta täckt sitt handikapp. Det är guldvärt för oss spelare.

Lag som spelar en fysikt tuff basket är generellt sett bra spel i de tidiga rundorna, men den fördelen minskar ju längre in i turneringen vi kommer. Från "sweet 16" (då det återstår 16 lag) och framåt kan i princip vilket lag som helst bli mästare.

En del av turneringens matcher spelas på vad som kan betraktas som hemmaplan för vissa lag, det är något som vi spelare bör ta i beaktning, det kan vara en arena som ligger i skolans upptagningområde eller en stadion där laget spelar årligen. Dessa detaljer kan hjälpa dig att nå framgång och ge utdelning på din investering under turneringen, men det gäller att hugga snabbt på öppningslinen om man vill få bästa värde. Om du missar öppningslinen kan värdet med det spelet vara förlorat.

Många matcher i March Madness avgörs med en väldigt liten poängskillnad, lag som är kända för att hänga med länge och att alldrig ge upp anses vara bra spel. En relaterad variabel är lag som sätter en hög % av sina straffar och foular lite, de är bra bets i March Madness.

En annan beprövad strategi är att på kortsikt haka på lag som har haft flyt och är känslomässigt på topp, för att sedan följa talangfulla lag i långaloppet. Detta kan vara speciellt användbart när det kommer till halvtidsbetting. Ett lag som är känslomässigt på topp dvs visar "sisu" "gung-ho" kan starta utmärkt men i långa loppet om motsåndaren har mer talang så brukar det generellt visa sig resultatmässigt närmare slutet av matchen.

Turneringens schema är brutalt, speciellt i början av denna 65-lags turnering, somliga lag får resa långa sträckor och kan tvingas spela två matcher inom loppet av 48-timmar. En strategi du ska förska utnyttja då är att hitta lag som spelat en fysiskt tung match eller till och med övertid och som sedan ställs mot en motsåndare som seglade igenom sin förra match. Där kan du ha en bra "edge". Var noga med att kolla matcherna boxscores och ta reda på hur många minuter de startande spelarna hade, om inte mer än 7-8 spelare användes kan du utgå ifrån att deras tank kommer var tom i andra halvan av nästa match..

Tränarens kompetens och filosofi blir betydligt viktigare i turneringen än under den reguljära säsongen. Taktiska fel och smarta drag får större konsekvenser eftersom detta är en utslagsturnering. Det kommer finnas massor med material ute på nätet som rör turneringen, en bra källa bland många är Los Angels Times. De har b la en genomgång av alla turneringens lag i Måndagsnummret inför turneringen.

För den som vill göra sin läxa finns det mängder med stats sidor, covers, våra Rebelsports stats m m. Men det kan sägas redan nu att den viktigaste statsen är ett bra borta ATS rec. Det denna stat talar om för oss är lagets diciplin, engagemang och tränarens förmåga.

En annan indikator som kan peka ut vinnare är försvarsspelet. Då de flesta matcher praktiskt taget är bortamatcher för samtliga lag så kan anfallsspelet kärva under nya förhållanden. Förvarsspelet däremot har lättare för att flytta på sig. Kanske den viktigast defensiva statsen att leta efter är FG % tillåtet. Bli inte lurad av points tillåtna för den statistiken visar mer på tempo än att ge dig en korrekt avläsning på hur hårt laget spelar i försvar.

Tidigare tog vi upp vikten av ett lags straffkast som en indikator på ett framgångsrikt lag. Något annat som är lika viktigt är foul statsen, hur många fouls man gör och får. Ett bra lag försvarsmässigt ger inte bort larviga/onödiga fouls.

En annan nyckelvariabel som ligger till grund för ett bra ATS resultat är returtagning/rebounds, här ska du söka efter hur många returer som laget tar respektive ger. Grundläggande är att ett positivt res innebär att laget får fler skott på korgen än motsåndaren.

Vi hoppas att den här lilla skriften ska var till nytta för dig i din handikapping av March Madness. Det här är grunden som du behöver för att nå ett fint resultat. Det finns inga magiska formler eller "banker", utan gör din hemläxa så kommer du långt.


(artikel från GOM March/April nummret översatt av rebel)

  Eurovision 2016
Nya registreringar - VIP-kod
Baseball - en bookie guide
March Madness - trender och vinklar
Betting baseball totals
Asian Handicap
NHL-Betting
Hur mycket betalar Du i avgift?
RebelSports 2.0!

Site design based on DAJ Glass (1.0.7) phpBB template by Dustin Baccetti
Installation and server space provided by RiotDesign. All content is valid HTML 4.01 Transitional and CSS.