RebelSports - Av gamblers för gamblers
Användarnamn:
Lösenord:
Kom ihåg inloggning
Glömt lösenord? Ny användare?
SveaAffiliates advert
  Huvudmeny  
  Hem

Forum
Shoutbox

Sportnyheter
StatFox
 
 
  Senaste 10 inläggen  
   
 
  Scoreboard  
 
NHL MLB
 
 
 
News Archive
 
Eurovision 2016
 
News Archive
  Hur mycket betalar Du i avgift?
Av Gollem

Du har givetvis tänkt vinna varje bet du spelar, eller hur? Du plockar några vinnare, sedan sköter resten sig själv medan du sitter och räknar sedlar..
Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Kan du inte hantera din spelkassa, med allt vad det innebär, är risken stor att du ändå slutar med en tom plånbok.
I denna artikel tänkte jag ta upp en aspekt av kassa-hanteringen, nämligen vikten av att betala låga avgifter för spelen.


Vi har i många situationer i livet möjlighet att, tack vare konkurrens, sänka våra kostnader för varor och tjänster vi önskar. Det kan handla om att byta till en billigare telefon-operatör eller att sänka räntan på villa-lånet. Kan vi få samma tjänst till ett lägre pris är det på alla sätt logiskt att byta. Vi sparar eller tjänar helt enkelt pengar.

Detsamma gäller i allra högsta grad inom spel på sport. Är du en vinnande spelare kan du mot lägre avgifter öka dina vinster. Om du går med förlust gör sänkta avgifter att du inte förlorar lika mycket. Det kan till och med vara så att en sänkt avgift gör en förlorande spelare till en vinnare.

Den avgift jag pratar om är det som på engelska kallas 'vig'. Det är den avgift bookmakern tar för att erbjuda sina tjänster, på samma sätt som att en aktiemäklare tar ut en avgift på aktieaffärer. Att de tar en avgift är helt naturligt, denna avgift är bookmakerns inkomst. Ett företag utan någon inkomst lever inte speciellt länge. Men för oss kunder bör denna avgift vara så låg som möjligt.

Vi ska strax titta på ett exempel där vi jämför 2 avgifts-nivåer, men först måste vi dock klargöra vad jag menar med denna avgift. Det blir lätt förvirrat med alla begrepp. Det jag menar är hur många procent av den totala omsättningen som bookien behåller då insatserna är korrekt balanserade över de givna oddsen. Det kanske låter komplicerat, men det är inte så svårt. Vi tar ett par exempel för att klargöra.

Låt oss först titta på ett spel med 2 utfall, där oddsen på båda sidor är 1.91. Eftersom oddset är lika på båda sidor krävs för beräkningarna att insatserna ska vara lika stora på varje sida. Låt oss därför säga att det spelats 100 kronor på varje sida. Bookien har alltså fått in totalt 200 kronor. Oavsett resultat betalas sedan 191 kronor till vinnaren. Kvar blir 9 kr vilket är bookiens avgift. 9 kronor delat med 200 blir 4.5%, vilket alltså i detta exempel är avgiften. Just 4.55% motsvarar det amerikanska oddset -110 (10-cent line vilket innebär att du satsar 11 för att vinna 10), vilket är en vanlig måttstock.

Här kan jag passa på att flika in, att även om bookiens avgift är 4.5%, så betalar vinnaren i ett spel ur hans synvinkel 9% i avgift. Förstår du varför? (veckans hemläxa..)

När oddsen inte är lika på båda sidor krävs en annorlunda fördelning av insatserna för att total balans ska uppnås. Låt oss säga att oddsfördelningen är 1.50 på lag A och 2.70 på lag B. För balans ska det då satsas 1.8 gånger mer på lag A (2.7 / 1.5 = 1.8). Balanserade insatser kan då vara 100 kr på lag B, och 180 kr på lag A. Härifrån kan vi beräkna på samma sätt; Total spelad summa är 100+180 = 280 kronor. Oavsett vem som vinner får denna tillbaka 270 kronor. Skillnaden blir 10 kronor, eller 3.57%.

Vi avslutar beskrivningen av avgifter med en tabell där vi kopplar dem till 'cent lines'. Cent lines är som sagt det vanliga amerikanska sättet att beskriva odds, och säger hur mycket du måste betala i avgift för att vinna 1 dollar. En 5-cent line innebär alltså att du satsar 1 dollar och 5 cent för att ha chans att vinna 1 dollar.

Avgift Cent line
2.40% 5
3.30% 7
3.70% 8
4.55% 10
6.55% 15
8.35% 20


Nu är vi förhoppningsvis redo att jämföra 2 avgifts-nivåer. Jag använder i detta exempel 50-50-spel, där oddsen är lika på båda sidor. De avgifts-nivåer jag tänkt jämföra är det amerikanska oddset -110 vilket i decimalform blir ungefär 1.91 (där alltså bookiens avgift är 4.5%) med det något bättre oddset 1.93, där avgiften är 3.5%. Vi kan redan nu reflektera över vilken liten skillnad det är på dessa två odds, 1.91 jämfört med 1.93. Kan verka marginellt och försumbart. Men vi måste se helheten. Ingen spelare lägger bara 1 spel. Hela konceptet med att vara spelare bygger på att man spelar många gånger. Låt säga att vi lägger 2000 spel under ett år. Låt oss också anta att vi spelar 100 kronor per spel och vinner 54% av våra spel. Då ser resultatet ut som följer;

Avgift Insats Vunnit Netto

4.5% 200000 206280 +6280 kr

3.5% 200000 208440 +8440 kr


Skillnaden är alltså 2160 kronor, eller 21.6 spel-enheter. Det torde vara intressant för de flesta att tjäna över 20 units extra i denna situation.
Låt oss ta samma exempel igen, fast denna gång med ett lite sämre (mer realistiskt?) resultat, 52% vinnare;

Avgift Insats Vunnit Netto

4.5% 200000 198640 -1360 kr

3.5% 200000 200720 +720 kr


Hoppsan! Istället för att gå 1360 kronor back med 4.5% avgift så skulle vi vid 3.5% avgift tjänat 720 kronor.
Dessa exempel visar stora skillnader i resultatet, trots att skillnaden i de spelade oddsen endast var 0.02. Detta alltså på 2000 spel. Även om du kanske bara lägger 1000 spel på ett år, testa att multiplicera det med antalet år du har spelat och kommer att spela. Om du inte tänkt pensionera dig nästa vecka kommer du förmodligen att lägga ett enormt antal spel under din karriär som spelare. Något futtigt öre per spel i vinst blir sammanslaget en väldig massa pengar.

Att göra jämförelser med Svenska Spel är fullständigt meningslöst, men vi kan däremot kan vi titta lite på Unibet, Expekt och Ladbrokes, tre bookies som lanserat sig själva hårt i Sverige, och jämföra dessa med Pinnacle.
En bookie kan ha olika avgifter för olika sporter, och även olika avgifter för olika speltyper inom samma sport. Jag väljer att bara titta på spel med 2 utfall, pga av att de flesta har väldigt höga avgifter på 1X2-spel. De kan ligga runt 8%-10%, eller ännu mer! Galenskap..

Unibet erbjuder moneyline-spel på NHL, där de tar cirka 4.5-5%. Pinnacle tar för samma spelform 1.5-2%. Expekt tar 5% på NBA-spreads, Pinnacle ungefär 2.5% (5 cent line). Ladbrokes tar över 8% (20 cent line)! Inse den grejen, hos Ladbrokes måste du vinna över 54.5% av alla spel bara för att gå runt utan förlust. Samma vinstprocent hos Pinnacle ger +6.7 units på 100 spel..
För att spela Asian Handicap på engelska Premier League tar Ladbrokes drygt 4%. Unibet över 7%. Pinnacle 2%. Expekt erbjuder 1X2-spread som de beskattar med 10%..

Syftet här är inte att lista en massa siffror och utpeka giriga bookies. Syftet är att belysa vikten av att sänka kostnaden för den tjänst vi använder. Det är så små marginaler som, förutsatt att man faktiskt även kan plocka en rimlig mängd vinnare, dikterar ifall man ska gå plus eller minus. Det är onödigt att kasta bort en möjlig vinst genom att stanna kvar vid en bookie man börjat spela hos, om det finns andra som erbjuder bättre priser. Tar du odds som alltid är 0.02 lägre än grannens bookie kan det vara vad som avgör att du slutar på minus.

Slutligen måste det väl sägas att fastän en bookie har lägre avgift så är det inte alltid att den har högst odds på det du vill spela, om vi pratar om spel där oddset inte är lika på båda sidor. Därför är det ju bra att sprida sin kassa hos flera bookies. Men, som sagt, lägre avgifter borgar för högre odds
  Eurovision 2016
Nya registreringar - VIP-kod
Baseball - en bookie guide
March Madness - trender och vinklar
Betting baseball totals
Asian Handicap
NHL-Betting
Hur mycket betalar Du i avgift?
RebelSports 2.0!

Site design based on DAJ Glass (1.0.7) phpBB template by Dustin Baccetti
Installation and server space provided by RiotDesign. All content is valid HTML 4.01 Transitional and CSS.